Dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ve bunun yanı sıra hiperaktivite ile kendini gösteren dikkat eksikliği; çocuklarda ve gençlerde davranışsal ve ruhsal hastalıklar sınıfına girer. Çocuklarda yüzde 8, ergenlik döneminde yüzde 6 oranında görülmektedir. Bu oran erişkinlerde ise yüzde 4’tür. Peki dikkat eksikliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Vitaminlerin dikkat eksikliğini önlemedeki etkisi ve yararları nelerdir?

Dikkat eksikliği belirtileri nelerdir?

Dikkat eksikliğini belirtileri çocuk ve yetişkinlerde farklı şekillerde görülür. Örneğin bu hastalıkta çocuklar derslere odaklanmada zorluk yaşarken yetişkinler ise verimli çalışamazlar. Aceleci ve panik hali hata yapmaya neden olur.

Dikkat dağınıklığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Dikkat eksikliği nedenleri nelerdir?

Dikkat eksikliği üzerine yapılan araştırmalarda beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptanmıştır. Dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde küçülme ve düşük fonksiyon gibi özelliklere rastlanılmıştır. Tüm bunların yanı sıra genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Anne ve babasında dikkat eksikliği olan çocukların bu hastalığa yakalanma oranı diğer çocuklara göre daha fazladır. Öte yandan hamilelik sürecinde annenin alkol ve sigara tüketiminin de dikkat eksikliğine neden olabileceği görülmüştür. Bu yüzden gebelik sürecinde alkol ve sigara ürünlerinden uzak durmak gerekmektedir.

Dikkat eksikliği tedavisi var mı?

Dikkat eksikliğinde tanı ve tedavi; yaş, cinsiyet ve var olan diğer hastalıklar doğrultusunda düzenlenir.

İlaçsız tedavide mental ve fiziksel egzersizler önemli bir paya sahipken ilaçlı tedavide ise düzenli ve önerilen dozda kullanım büyük önem taşımaktadır.

Dikkat eksikliğinde beslenme ve vitaminlerin önemi

Omega-3 yağ asitleri, proteinler, demir, iyot, antioksidan vitaminler, magnezyum ve çinko gibi besin öğelerinin, bilişsel işlevler ile ilişkili olduğu görülmüştür.

Öte yandan B12 vitamini eksikliğinin de dikkat dağınıklığı ve unutkanlığa sebep olduğu görülmüştür.

B12 neden önemli?

B12 vitamini merkezi sinir sisteminin korunmasına yardımcı olmakla birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Vücuttaki fazla B12 vitamini vücuttan kolaylıkla atılabilirken eksikliğinde ise sinir sistemi hastalıkları görülebilmektedir. Beyindeki sinir sisteminin hasar görmesi ise başta nörolojik olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum da dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu gibi birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Vücut neden takviyeye ihtiyaç duyar?

Alınan tüm vitaminler, hafıza, odaklanma ve enerji için gereklidir. Maksimum performans için vitaminlerin tümünün birlikteliği gereklidir.

Eğer bir birey öğünlerde yüksek kalitede meyve, sebze ve et ihtiyacını gideriyorsa ek takviyeye ihtiyaç duymaz. Ancak düzensiz beslenme ek takviye ihtiyacını doğurur.

×

 

Merhaba.

Vitaniq Canlı Destek Hattına Hoşgeldiniz.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?